Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Nadomestilo za uporabo mestnega zemljišča

Plačilo nadomestila za uporabo mestnega zemljišča je obvezna dajatev in se šteje za davek, v okviru postopanja davčnega organa. Zato je tudi Davčna uprava tisti pošiljatelj teh plačilnih nalogov. Nadomestilo se plačuje na območju mest in naselij, ki imajo mestni značaj, ki so določena za stanovanjsko in katero drugačno kompleksno graditev. Plačevanje je tudi obvezno na področjih, kjer je sprejet prostorski izvedbeni načrt in tam kjer je območje urejeno z vodovodnim in električnim omrežjem.

Občina z odlokom določi območja, kjer se mora plačevati navedeno nadomestilo, prav tako pa določajo merila, s katerimi se določi višina obveznosti, hkrati pa tudi merila po katerih je možno, da se delno ali v celoti oprosti plačilo nadomestila.

Nadomestilo so obvezani plačevati neposredni uporabnik zemljišča, stavbe ali tega dela, lastnik, najemnik stanovanja ali poslovnega prostora ali pa imetnik stanovanjske pravice.

Plačila nadomestila so oproščeni:

  • Kupci novega stanovanja (novogradnja)
  • Osebe, ki so zgradili, dozidali ali nadzidali stanovanjsko hišo in so stroške za urejanje stavbnega zemljišča že poravnala v sami plačani ceni novozgrajenega stanovanja ali prej omenjene družinske hiše
  • Osebe z nižjimi prihodki
  • Občani, ki so organizirano vlagali družbena sredstva v izgradnjo komunalnih objektov in naprav

O merilih za izdajo izračunov za plačilo nadomestila odloča občinska uprava, naloga davčne uprave pa je, da opravi odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za posamezno leto, izhajajoč iz podatkov, ki jih je prejela s strani občine.

V veliki večini pa se pri izračunu upoštevajo naslednje postavke:

  • Namembnost stavbnega zemljišča
  • Lega
  • Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno infrastrukturo in možnosti priključitve na komunalno infrastrukturo

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×