Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Negatorna tožba

Negatorna tožba ali motenjska tožba je tožba, katero naperi oseba, ki začuti motenje posesti s strani nekoga drugega. Ta dejanja so lahko, da nekdo hodi ali se vozi preko vaše nepremičnine in nima ustanovljene nujne poti, da na vašem zemljišču seka drevje ali kopa za vodovodne poti, in drugo.

Negatorno tožbo je torej mogoče vložiti, ko nekdo moti vašo posest z izvajanjem takšnih dejanj, ki so protipravna in nimajo pravne podlage, kot je služnostna pot, dovoljenje za kopanje za vodovod,…

Tožbo je potrebno vložiti zoper sami osebi, ki moti vašo posest in v tej tožbi je potrebno zahtevati, da se prekinejo motne posesti in se prepovejo za v nadaljnje. Vložitev tožbe je možna na pristojnem okrajnem sodišču, torej tam kjer leži nepremičnina. Vložena tožba mora obsegati naslednje navedbe: navedba pristojnega sodišča, navedba vpletenih strank (identifikacijski podatki) in pa dokaze za motenje posesti, na podlagi katerih lahko sodišče odloči o motenju posesti. Sodišče v tem primeru presoja zadnje posestno stanje, kar pomeni, da ne raziskuje lastništva in upravičenj do nepremičnine, ampak samo kakšno je bilo zadnje stanje pred začetkom motenja posesti. Pred konec postopka lahko predlagatelj tožbe zahteva od sodišča izdajo začasne odredbe, s katero se motilcu posesti že za časa sodnega postopka oziroma do končanja postopka prepove motenje posesti. Sodišče o primeru odloči s sklepom, v katerem lahko tožbeni zahtevek zavrne, lahko pa tudi tožbenemu zahtevku ugodi in prepoved nadaljnjo potenje posesti in zahteva, da se vse povrne v prejšnje stanje.

S tem izdanim sklepom dobite pravno podlago, da lahko ukrepate zopet motilca, v primeru, da bo še naprej motil vašo posesti in ga prijavite oblastem (policiji). Ob nadaljnjih motenjih lahko tudi zahtevate odškodnino za povzročeno škodo.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×