Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Ničnost

Pogodba je nična, če njena vsebina nasprotuje ustavi, predpisom in moralnim načelom. Načeloma velja, da se stranke lahko dogovorijo s pogodbo vse, kar ni izključno prepovedano.

Učinek ničnosti

Ničnost pomeni, da pogodba že od vsega začetka ni imela učinka, torej se šteje, kot da sploh nikoli ni bila sklenjena. Vsaka stranka mora drugi stranki povrniti tisto, kar je na podlagi nične pogodbe že izpolnila, če pa to ni možno, pa mora dati denarno nadomestilo. Tista stranka, ki je kriva za ničnost, mora drugi stranki povrniti tudi škodo, ki je zaradi ničnosti nastala, če ta pogodbenik ni vedel ali ni mogel vedeti za vzrok ničnosti.

Uveljavljanje ničnosti

Sodišče pazi na ničnost po uradni dolžnosti, kar pomeni, da se nanjo ni treba sklicevati. Pravica do uveljavljanja ničnosti tudi ne zastara, uveljavlja pa lahko ničnost vsak, ki ima pravni interes, da se ničnost ugotovi (npr. ena pogodbena stranka…)

Primeri ničnosti

Rekli smo, da je pogodba nična, če nasprotuje moralnim načelom. Primer za nično pogodbo bi na podlagi nasprotovanja moralnim načelom bil dogovor med naročnikom in neko osebo za izvršitev nekega kaznivega dejanja.

Posebni primeri ničnosti so še:

  • sklenitev pogodbe glede nemogočih obveznosti (npr. prodajna pogodba za vesolje),
  • prodajna pogodba za stvar, ki je izven pravnega prometa(npr. za človeški organ),
  • pogodba, s katero odvetnik ali kakšen drug prevzemnik naročila kupi sporno pravico, katere uveljavitev mu je bila zaupana,
  • pogodba, ki ni sklenjena v predpisani obliki (npr. pogodba o dosmrtnem preživljanju ni sklenjena v obliki notarskega zapisa),
  • pogodba o zaposlitvi z osebo, mlajšo od 15 let in
  • oderuška pogodba.

V naštetih primerih so pogodbe v celoti nične in nimajo učinka. Lahko pa so nične samo posamezne pogodbene določbe, klavzule, ki ne povzročijo ničnosti celotne pogodbe, temveč se te klavzule smatrajo kot nezapisane oziroma kot da jih v pogodbi ne bi bilo.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×