Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Nujna pot

Nujna pot je stvarna služnost, pri kateri obstajata dve nepremičnini in to sta gospodujoče zemljišče in služeče zemljišče. Ustanovitev nujne poti se dovoli za tiste nepremičnine, ki za redno rabo nimajo potrebne zveze z javno potjo ali pa bi bila takšna povezava povezana z nesorazmernimi stroški.

Sodišče ustanovi nujno pot preko določene nepremičnine, samo če s to nujno potjo ne onemogoča ali znatno ovira uporaba nepremičnine, po katere nujna pot poteka. Prav tako se določi nujna pot tako, da se služeče zemljišče čim manj obremenjuje, mora pa uporabnik služnostne poti lastniku služečega zemljišča primerno nadomestilo. Tako bo sodišče ob določitvi nujne poti tudi opredelilo, kje točno poteka nujna pot, smer in vrsto nujne poti. V večini primerov je to najkrajša pot, če je to tudi v interesu zavezanca. Nujna pot se mora izvrševati tako, da se čim manj obremenjuje zavezanca in tudi da se škoda odraža v čim manjši obliki za služeče zemljišče.

Za določitev odškodnine za nujno pot, ki se ustavi brezplačno, je potrebno upoštevati višino škode na služečem zemljišču, ki bo nastala z uvedbo nujne poti in zmanjšanje vrednosti nepremičnine zaradi ustanovitve nujne poti.

Predlog za uvedbo nujne poti je potrebno vložiti na pristojno okrožno sodišče (kjer leži nepremičnina), predlog mora vsebovati podatke o služeči nepremičnini, gospodujoči nepremičnini, vrsto rabe zemljišča, identifikacijske podatke vpletenih lastnikov in predlog kako bi se naj uvedla nujna pot. Sodišče na podlagi tega predloga razpiše narok in po izvedenem naroku določi s sklepom nujno pot.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×