Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Nujni dediči in nujni delež

V primeru, ko zapustnik pusti oporoko in v njej ne omeni katerega dediča, ki bi po zakonu dedoval ali pa mu nameni premalo, lahko ta dedič zahteva nujni delež zapuščine, saj je nujni dedič. Nujni dediči so zakonec, potomci, posvojenci in njihovi potomci ter straši. Nujni dediči so lahko babice in dedki zapustnika ter bratje in sestre, ampak samo če so le-ti nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

Nujni dediči imajo pravico do tistega dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati, kar pomeni, da gre nujnemu dediču del vsake stvari in vsake pravice, ki sestavlja zapuščino. Lahko pa samo oporočitelj določi, da se nujni delež izplača nujnemu dediču v denarju, pravicah ali stvareh. Za potomce, posvojence in njihove potomce ter zakonca, znaša nujni delež polovico tistega kar bi jih pripadlo po dedovanju po zakonu, če ne bi bilo oporoke. Za druge nujne dediče pa ta del manjši, tako da so upravičeni do tretjine tistega, kar bi dedovali po zakonu.

Nujne dediče je možno tudi razdediniti. Zapustnik lahko razdedini katerega ali tudi vse nujne dediče in tako dedič izgubi vse pravice v obsegu zapuščine in se tako pravice drugih oseb, ki nato dedujejo po zapustniku razdelijo tako, kot če bi umrl pred zapustnikom.

Zakon tudi dopušča možnost odvzema nujnega deleža v korist potomcev, kar pomeni, da lahko zapustnik nujnemu dediču v celoti ali delno odvzame nujni delež, če je le-ta potomec ali posvojenec, ki ima pravico do nujnega deleža prezadolžen ali zapravljivec. Lahko pa pride do takšnega odvzema samo takrat, če ima ta nujni dedič, kateremu je odvzet nujni delež, v tem času mladoletnega otroka ali vnuka, ali pa polnoletnega otroka ali vnuka, ki pa je pridobitno nesposoben.

V primeru, da nastane spor o razdedinjenju in utemeljenosti le-tega, mora utemeljenost razdedinjena dokazati tisti, ki se na razdedinjenje sklicuje.

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×