Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Odmera kazni

Kazen se odmerja storilcu kaznivega dejanja v obsegu zakona, na to pa vliva teža storjenega kaznivega dejanja in storilčeva krivda. Pri tem sodišče upošteva tudi olajševalne ali pa tudi oteževalne okoliščine, pa tudi vse ostale okoliščine, ki so vplivale, kot na primer:

 • Stopnja storilčeve kazenske odgovornosti
 • Nagibe iz katerih je storil kaznivo dejanje (maščevanje, finančne pridobitve, …)
 • Stopnja ogrožanja
 • Življenje storilca (osebne in premoženjske razmere, obnašanje po storjenem kaznivem dejanju)
 • Storilčeva osebnost (če je poravnal škodo, ki je bila storjena s kaznivim dejanjem,…)
 • Pretekla kazniva dejanja, za katera je že bil pravnomočno obsojen, so zastarala ali so mu bila opuščena (sodišče pretehta ali je bilo storjeno kaznivo dejanje »novo« ali je bilo storjeno iz enakih nagibov kot prejšnje)

Sodišče lahko storilcu izreče milejšo kazen, za kaznivo dejanje ali pa tudi strožjo kazen, lahko pa mu kazen tudi odpusti.

Milejša kazen je lahko izrečena ob izpolnjevanju določenih pogojev, kot na primer, če to dopušča zakon, če so olajševalne okoliščine dejanja takšne, da dopuščajo omilitev kazni ali pa če je storilec deloval pod okriljem hudodelske družbe preprečil nadaljnje izvrševanje takšnih dejanj ali pa če razkrije pomembne podatke o že storjenih kaznivih dejanjih, ki se uporabljajo pri dokazovanju in pregonu teh dejanj (se pogodi za milejšo kazen ob izdaji informacij pomembnih v drugih postopkih)

Odpustitev kazni je možna prav tako samo v okvirih zakona oziroma, če zakon to izrecno določa in kadar ima sodišče pravico storilcu kaznivega dejanja odpustiti kazen, mu jo sme omiliti brez omejitev, ki so predpisane za omilitev kazni.

Strožjo kazen lahko sodišče izreče pri večkratnem povratku, kar pomeni, da je storilec že večkrat storil kaznivo dejanje. Torej se lahko izreče strožja kazen, če:

 • je bil storilec prej že dvakrat ali večkrat obsojen za istovrstna naklepna kazniva dejanja na zapor najmanj enega leta
 • če od dneva, ko je bil storilec odpuščen s prestajanja prej izrečene kazni, do novega kaznivega dejanja še ni preteklo pet let

Pri izrekanju strožje kazni zaradi povratka, pa mora sodišče paziti, da izrečena strožja kazen ne presega dvojne mere predpisane kazni in ne 20 let zapora. Pri tem pa mora sodišče presojati na podlagi:

 • sorodnost kaznivih dejanj
 • nagibe iz katerih so bila ta kazniva dejanja storjena
 • druge okoliščine, ki kažejo na to, da je storilec ponavljal takšna kazniva dejanja
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×