Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Odpoved najemne pogodbe za stanovanje

Obe stranki, tako najemnik, kot tudi najemodajalec, imata pravico odpovedati pogodbo o najemu stanovanja. Najemnik jo lahko odpove kadarkoli, brez da navede razlog odpovedi. Mora pa to odpoved najemodajalcu sporočiti pisno. Odpovedni rok najemne pogodbe je 90 dni, razen, če sta se stranki v sami pogodbi drugače dogovorili.

Tudi najemodajalec lahko odpove pogodbo o najemu ali iz krivdnih razlogov najemnika, ki jih določa stanovanjski zakon v 103. členu, ali pa iz drugih razlogov, ki sta jih stranki v pogodbi dogovorili ali pa iz drugih nekrivdnih razlogov. V primeru, da najemodajalec najemniku odpoveduje pogodbo iz razlogov, ki niso krivdni in jih stranki nista v pogodbi dogovorili, mora v skladu z zakonom najemniku priskrbeti drugo stanovanje oziroma nadomestno primerno stanovanje, saj le-ta ne sme biti v slabšem stanovanjskem položaju zaradi razdrtja pogodbe.

Ob izselitvi iz stanovanja ima najemnik pravico do povrnitve neamortiziranega dela koristnih in potrebnih vlaganj v stanovanje, ki jih je opravil v soglasju z lastnikom, če se z njim ne dogovori drugače.

Najemna pogodba, se lahko odpove tudi s tožbo. Odpoved najemne pogodbe s tožbo je možna samo takrat, ko lastnik pisno obvestil najemnika o kršitvah in možnosti odprave kršitev ter v tem opominu mora biti naveden rok, ki ga postavlja najemodajalec za odpravo kršitev. Ta rok, ki ga postavi najemodajalec ne sme biti krajši, kot 15 dni. V primeru, da najemnik v tem roku ne odpravi kršitev, lahko najemodajalec vloži tožbo za odpoved najemne pogodbe.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×