Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Odvzem predmetov

Odvzem predmetov je sankcija za storjen prekršek. Smejo se odvzeti predmeti, ki so bili uporabljeni za prekršek ali pa namenjeni za izvedbo le-tega, prav tako se smejo odvzeti predmeti, ki so nastali s prekrškom, v primeru, da so storilčeva last ali pa z njimi razpolaga pravna oseba, ki je storila prekršek.

Če predmeti, ki smo bili navedeni niso storilčeva last ali pa z njimi ne razpolaga pravna oseba, ki je storila prekršek, so lahko tudi odvzeti, v primeru, če to terja splošna varnost, varovanje življenja in zdravja ljudi, varstvo okolja in ohranjanja narave, gospodarska razmerja ali razlogi morale in prav tako v tistih primerih, kjer to narekuje zakon. S to razliko, da s tem ni prizadeta pravica drugih, da terjajo odškodnino od storilca prekrška.

Zakon, v katerem je določen prekršek, lahko tudi določi obvezen odvzem predmetov, se pa lahko s posebnim zakonom določi način, na katerega se izvrši odvzem določenih predmetov.

V sodbi, ki jo izda sodišče v povezavi s prekrškom, v skladu s posebnimi predpisi, sodišče odloči kaj se s tem temi predmeti lahko zgodi. Tako se lahko te odvzete predmete poda v uničenje, lahko se izročijo ustreznemu organi ali pa organizaciji, prav tako pa se lahko prodajo.

Predmeti, ki so bili v postopku ugotovitve prekrška odvzeti in so bili uporabljeni ali namenjeni za uporabo pri prekršku, se lahko tudi vrnejo lastniku po predhodnem delnem uničenju. S tem ukrepom se lahko prepreči njegova ponovna uporaba za storitev prekrška, tako kot v preteklosti.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×