Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Oporoka

Oporoka je izjava oporočitelja o tem, kako naj bo njegovo premoženje razdeljeno po smrti. Za njeno veljavnost ni potrebno soglasje osebe, ki se ji namenja določena korist. Njena velika prednost je, da se lahko prekliče deloma ali v celoti. To pomeni, da napravljena oporoka ne zavezuje dokončno, ampak je njeno vsebino mogoče kadarkoli spremeniti, dopolniti, preklicati: z novo oporoko, z izjavo, da se oporoka preklicuje, lahko pa tudi z zavestnim uničenjem oporoke.

Sposobnost napraviti oporoko ima vsakdo z dopolnjenim 15 letom starosti, ki je sposoben razsojanja. Bistveno je, da gre za pravo in resnično voljo zapustnika napraviti oporoko. V oporoki oporočitelj določi enega ali več dedičev, ki mora za uvedbo dedovanja preživeti zapustnika, ne sme biti dedno nevreden ali razdedinjen, prav tako se ne sme odpovedati dediščini. Oporočni dedič je lahko kdorkoli - sorodnik, prijatelj ali kar nekdo.

Vrste oporok:

  • Lastnoročna oporoka - Oporočitelj jo napiše z lastno roko in jo podpiše.
  • Pismena oporoka pred pričami - Oporočitelj podpiše pred pričami sestavek oporoke. Priči morata bit prisotni istočasno. Priči se podpišeta na oporoko.
  • Sodna oporoka - Pristojen sodnik posameznik vsakega okrajnega sodišča. Sodnik na zanesljiv način ugotovi identiteto oporočitelja in zapiše njegovo izjavo poslednje volje v sodni zapisnik, kamor vnese tudi podatke o drugih relevantnih okoliščinah.
  • Mednarodna oporoka - Oporoka mora biti pismena, oporočitelj mora podpisati (ali izjaviti,da je njegova) pred dvema pričama in pooblaščeno osebo. Oporočitelj podpiše vsak list oporoke, priči in pooblaščena oseba le na koncu (prisotni morajo biti hkrati). Za priče ni pomembno, da razumejo jezik oporoke. Pooblaščena oseba je sodnik okrajnega sodišča ali konzularni oz. diplomatski predstavnik, ki opravlja konzularne zadeve v tujini.
  • Notarska oporoka - Jo sestavi notar kot oseba javnega zaupanja v obliki notarskega zapisa ob sodelovanju dveh oporočnih prič. Možnosti za ponareditev in uničenje notarske oporoke so zanemarljive.
  • Ustna oporoka - Ni vezana na listino. Oporočitelj lahko svojo poslednjo voljo izjavi ustno v sočasni navzočnosti dveh prič. Zadostuje, da je oporočitelj v njuni navzočnosti jasno in določno izrazil svojo poslednjo voljo. Priče morajo izjavo zapisati brez odlašanja in jo izročiti sodišču ali jo ustno ponoviti pred sodiščem in pri tem povedati, kdaj, kje in v kakšnih okoliščinah je bila izjava podana.
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×