Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Osebni dokumenti

Osebni dokumenti so javne listina, ki jih izdajo pristojni državni organi in so opremljeni s fotografijo. Osebne dokumente se uporablja za identifikacijo oziroma za ugotavljanja istovetnosti osebe, ki takšen dokument predlaga. Prav tako se z osebnim dokumentom preverja potrjena znanje določene osebe s strani državnega organa.

Osebni dokumenti so:

  • Osebna izkaznica
  • Potni list (potni listi so tudi: diplomatski in službeni potni list izda ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve, potni list za vrnitev izda organ Republike Slovenije v tujini, pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev, potni listi, kise izdajajo po mednarodni pogodbi)
  • Vozniško dovoljenje
  • Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna
  • Obmejna prepustnica
  • Orožni list

Vsak od teh dokumentov opravlja svojo funkcijo, kot navedeno se osebe s temi dokumenti identificirajo, lahko pred državnimi organi ali pa tudi v pravnem prometu. Hkrati pa imajo nekateri dokumenti še posebne funkcije, ki so odvisne od izdaje tega dokumenta. Prav tako na vseh dokumentih ni navedbe prebivališča, tako da ne more služiti kot zagotovilo, kje vi živite. Tako tudi določeni dokumenti izkazujejo, da ste opravili določen izpit in da vam pristojen organ dovoljuje neko dejanje, kot na primer vozniško dovoljenje, ali pa potni list za prečkanje meddržavne meje.

Osebne dokumente izdaja Upravna enota, prav tako je potrebno na upravno enoto sporočiti razne spremembe, ki zahtevajo morebiti izdajo novega dokumenta ali pa dodaten vpis. Tako je potrebno pri spremembi stalnega prebivališča ali pa spremembi osebnega imena v 30 dneh to spremeniti za posebno izkaznico in potni list, za orožni list v 8 dneh, prometno dovoljenje v 15 dneh, vozniško dovoljenje prav tako v 30 dneh.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×