Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Otroški dodatek

Otroški dodatek je prejemek iz javnih sredstev za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Vlogo za prejemanje otroškega dodatka se vloži pri pristojnem Centru za socialno delno, ki se lahko vloži osebno, po pošti ali pa z elektronsko vlogo preko portala e-uprava z kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Za otroški dodatek lahko zaprosi eden izmed staršev oziroma druga oseba, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, do otrokovega 18. leta, razen če je otrok zaposlen, v reji, izvaja samostojno dejavnost,.... Pravico do otroškega dodatka se priznava za dobo enega leta, tako da se mora vloga vsako leto obnoviti, v primeru, da želite prejemati otroški dodatek.  Pravico do otroškega dodatka se lahko uveljavlja v 90. dneh od rojstva otroka in se tako prizna z mesecem rojstva. Lahko pa se uveljavlja pravico do otroškega dodatka tudi kasneje, kadar koli do otrokovega 18. leta, s to razliko da se nato prizna pravica z prvim dnem naslednjega meseca po oddani vlogi.

Višina otroškega dodatka se določi po uvrstitvi družine v dohodkovni razred (odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v RS v koledarskem letu). S tem je točno navedeno premoženje, ki se upošteva pri izračunu in premoženje, ki se ne upošteva pri izračunu. Od tega izračuna pozna zakon odstopanja v povečanju otroškega dodatka za 10 ali 20 odstotkov pod določenimi pogoji.

Upravičenec je zavezan, da v 8. dneh od nastale spremembe, ki bi vplivala na izplačevanje ali višino izplačanega otroškega dodatka, to spremembo sporoči centru za socialno delo, na za to pripravljenem obrazcu.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×