Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Podjemna pogodba

Podjemna pogodba oziroma pogodba o delu je pogodba, s katero se podjemnik zaveže, da bo opravil določen posel, to je lahko popravilo ali izdelava stvari, kot tudi umsko ali fizično delo, za to pa bo dobil od naročnika plačilo. Naročnik lahko nadzoruje izdelavo dela in daje navodila, če je takšna narava posla.

Za veljavnost pogodbe ni predpisana posebna oblika, lahko je tudi sklenjena ustno. Priporočljivo je skleniti podjemno pogodbo pisno, tako da se v naprej lahko stranki izogneta kasnejšim nesporazumom in sporom o tem kaj je bilo naročeno in kaj ne.

Zakon ne opredeljuje koliko lahko dela oseba, ki dela po pojdemni pogodbi, je pa opredeljeno, da pogodba preneha veljati takrat, ko je delo, za katerega sta stranki sklenili pogodbo opravljeno.

Podjemna pogodba ne vsebuje elementov pogodbe o zaposlitvi, saj v primeru, da bi jih, bi se med strankama morala skleniti pogodba o zaposlitvi in ne podjemna pogodba, četudi bi se stranki strinjali, da gre za plačilo po podjemni pogodbi. Glede na to, da podjemna pogodba ni pogodba o zaposlitvi in lahko preko nje opravljajo dela tudi ljudje, ki so kje drugje zaposleni, brezposelni, tudi študentje, naročnik ni zavezan za pogodbenega delavca plačevati vseh prispevkov, tako kot za zaposlenega delavca. Naročnik mora poravnati samo zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (v obvezno zdravstveno zavarovanje) in zavarovanje za primer smrti in invalidnosti kot posledice poškodbe pri delu ali poklicne bolezni (v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje).

Brezposelni, ki opravljajo občasna dela v okviru pogodbe o delu, morajo to javiti na Zavod Republike Slovenije za zavarovanje, saj lahko to vpliva na višino morebitnega denarnega nadomestila, ki ga prejemajo.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×