Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Pogodba

Pogodba je sporazum med dvema, lahko pa tudi več strankami, s katerimi se stranke dogovorijo o njihovih medsebojnih obveznostih. Ni nujno, da je pogodba sklenjena v pisni obliki, saj zavezuje že, če stranke dogovorijo njihove medsebojne obveznosti ustno, to pa ne velja v primeru, če je za pogodbo posebej predpisana pisna oblika.

Pogodbo lahko sklenejo poslovno sposobne osebe.

Poslovno sposobne osebe so po naši zakonodaji praviloma osebe, ki so starejše od 18 let. V določenih primerih se popolna poslovna sposobnost pridobi že pred 18 letom:

  • če sklene zakonsko zvezo;
  • če mladoletnik postane roditelj; v tem primeru o pridobitvi poslovne sposobnosti odloča sodišče, saj se poleg starševstva zahteva še, da obstajajo pomembni razlogi za podelitev poslovne sposobnosti.

Poslovno nesposobna oseba je oseba, ki je mlajša od 15 let in oseba, ki ji je poslovna sposobnost odvzeta.

 Osebe med 15 in 18 letom so omejeno poslovno sposobne, kar pomeni, da lahko določene posle sklepajo same, brez odobritve zakonitega zastopnika, določene pogodbe pa lahko sklepajo zgolj z odobritvijo zakonitega zastopnika (staršev, npr.). Te pogodbe, ki jih mladoletniki med 15 in 18 letom ne morajo skleniti brez odobritve zakonitega zastopnika, so:

  • pogodbe, ki bistveno vplivajo na življenje mladoletnika in
  • imajo vpliv na njegovo življenje tudi po polnoletnosti

Če mladoletnik sklene takšno pogodbo brez odobritve zakonitega zastopnika, je pogodba izpodbojna.

Kljub temu pa lahko mladoletniki z omejeno poslovno sposobnostjo brez odobritve zakonitega zastopnika sklepajo naslednje pravne posle:

  • sklene pogodbo o zaposlitvi
  • razpolaga s svojim dohodkom (če je zaposlen),
  • razpolaga s svojimi avtorskimi pravicami, iznajditeljskimi pravicami…
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×