Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Pogodba o dosmrtnem preživljanju

Obligacijski zakonik opredeljuje pogodbo o dosmrtnem preživljanju, kot pogodbo, ki jo skleneta preživljalec (zavezanec) in preživljanec. S to pogodbo se zavezanec zaveže, da bo drugo pogodbeno stranko ali pa koga drugega preživljal, preživljanec pa izjavi, da bo na zavezanca prenesel vso svoje premoženje ali pa le del tega, ki pa lahko obsega tako premičnine namenjene rabi nepremičnine, kot tudi nepremičnine. Pogodba lahko vsebuje tudi druge premičnine, ki niso namenjene rabi in obdelavi nepremičnine, ki pa morajo biti navedene. Pogodba o dosmrtnem preživljanju je odplačna pogodba.

Pogodba mora biti zapisana v obliki notarskega zapisa in se razlikuje od izročilne in darilne pogodbe v tem, da pride do prenosa premoženja (premičnine in nepremičnine) šele po zapustnikovi smrti. Pogodbo o dosmrtnem preživljanju lahko skleneta tudi prednik in potomec, ki bi v drugačnih okoliščinah bila zapustnik in dedič.

Pogodbo o dosmrtnem preživljanju se lahko razveže na podlagi sporazuma med obema strankama, če katera izmed strank ne izpolnjuje svojih nalog ali če je njuno skupno življenje postalo nevzdržno in zato na sodišče vložita predlog za razvezo pogodbe. V primeru, da se razmere izpolnjevanja pogodbe tako spremenijo, da je izvrševanje nalog izjemno oteženo, se lahko na predlog katere izmed strank na sodišče vloži predlog za razvezo pogodbe, glede na otežene okoliščine.

Sodišče lahko samo pogodbo o dosmrtnem preživljanju tudi premeni, s tem da se upravičencu mesečno izplačuje določena renta (denarni znesek), ampak samo v primeru, če to ustreza obema strankama pogodbe.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×