Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Pogodba o preužitku

Pogodba o preužitku je pogodba s katero se ena stranka (preužitkar) zaveže, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, ob tem pa se prevzemnik zaveže, da bo preužitkarju ali pa komu drugemu do njegove smrti nudil določene storitve in dajatve. Ob nepremičninah so lahko predmet pogodbe tudi nepremičnine, ki so namenjene rabi in uživanju nepremičnin, razen če se preužitkar in prevzemnik nista drugače dogovorila. Namen pogodbe o preužitku je, da si nekdo lahko v zameno za svoje premoženje zagotovi dosmrtne pravice iz naslova pogodbe o preužitku.

Preužitkar že za časa svojega življenja prenese na prevzemnika svoje premoženje, je pa varovan z vpisom stvarnega bremena v zemljiško knjigo, ki zavezuje vsakršnega lastnika nepremičnine. To pomeni, da v primeru da prevzemnik odtuji nepremičnino (proda) in je preužitek vpisan kot stvarno breme v zemljiško knjigo, je za izvrševanje preužitka odgovoren vsakokraten lastnik nepremičnine.

Prevzemnikove obveznosti se lahko dogovorijo, kot občasne denarne dajatve, nudenje življenjskih potrebščin, oskrbi, zagotovitvi življenjskega/stanovanjskega prostora, prepustitvi uživanja določenega zemljišča in podobno.

Pogodba o preužitku mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Obe stranki lahko zahtevata razveljavitev pogodbe, še posebej v primerih, če stranki pogodbe živita skupaj in se njuno razmerje omaje do takšne mere, da postanek skupno življenje nevzdržno, razveljavitev pogodbe pa je tudi možna s strani obeh strank, v primeru, da katera izmed stran ne izpolnjuje pogodbe.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×