Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Potrdilo o izvršljivosti

Je dejansko namenjeno, da sodišče ali pa kateri drugi organ, ki je izdal odločbo, potrdi izvršljivosti svoje odločbe. Torej je jasno, da je potekel rok za prostovoljno izpolnitev terjatve in se izda tudi zato, da se razbremeni sodni sistem s tem, da se potem ne rabi več preverjati, če je potekel paricijski rok in če je odločba pravnomočna.

Izvršljivost izvršilnega naslova

Je dejansko lastnost listine, s katero je mogoče terjatev prisilno izvršiti, katera je v listini ugotovljena. Izvršljivost kot lastnost listine in izvršljivost kot lastnost terjatve moramo razlikovati. Sicer je nastop izvršljivosti obeh hkraten, saj je pogojena izvršljiva lastnost terjatve, s tem, da je ugotovljena izvršljiva lastnost izvršilnega naslova.

Izvršljivost lahko nastopi tudi samo na delu listine, kar pomeni, da je samo določen del izvršljiv ostali zahtevek pa ne. Izvršilni naslov so lahko samo listine, ki zahtevajo izpolnitev nekakšne dajatvene narave, saj ni učinka, če se ugotovi, da zavezancu hkrati naloženo, da obveznost izpolni.

Paricijski rok

Pri dajatvenih odločbah, s katerimi se dolžniku naloži neka dajatvena obveznost v izpolnitev, se temu postavi primeren rok za izpolnitev. Po zakonu o izvršbi in zavarovanju se ta rok imenuje »rok za prostovoljno izpolnitev« ali paricijski rok. Dokler ta rok ne poteče, ne more upnik zahtevati prisilne izvršitve. V primeru zamude ni mogoče zahtevati instituta vrnitve v prejšnje stanje. Terjatev je tako že zapadla, ko je upnik vložil, tako da paricijski rok samo odlaga izpolnitev terjatve za določeno obdobje.

Rok začne teči, prvi dan po prejemu sodnega pisanja. Postavljen pa je zato, da se daje dolžniku možnost, da na podlagi sklepa sodišča ali druge listine izpolni zahtevano in da ima ta potek roka za primerno pripravo na izpolnitev obveznosti. V večini primerov je ta rok postavljen na 15 dni, lahko pa je tudi krajši (sklep o izvršbi) ali pa daljši (arbitražni postopki).

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×