Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Predpogodba

Predpogodba je pogodba, s katero se stranke zavežejo, da bodo kasneje sklenile drugo, glavno pogodbo. Največkrat se predpogodba sklene, kadar stranke še nimajo vseh podatkov za sklenitev pogodbe ali pa še niso znane vse okoliščine.

 Predpogodba mora biti sklenjena v takšni obliki, kot je predpisana za glavno pogodbo (če je za glavno pogodbo predpisana pisna oblika, mora biti tudi predpogodba sklenjena v pisni obliki). Predpogodbo ureja Obligacijski zakonik.

Predpogodba zavezuje, če vsebuje bistvene sestavine glavne pogodbe (npr. pri prodajni pogodbi stvar in ceno), zavezujoča predpogodba pa zavezuje stranke k sklenitvi glavne pogodbe. Če se ena stranka temu upira, se lahko pri sodišču vloži tožbo na sklenitev pogodbe. Predpogodba pa je iztožljiva za to, ker velja splošno pravilo, da je pogodba sklenjena, ko se stranki sporazumeta o bistvenih sestavinah te pogodbe, to je t.i. tožba na sklenitev pogodbe.

Rok za sklenitev

Sklenitev glavne pogodbe se (od nasprotne stranke ali sodišča) lahko zahteva najkasneje v 6 mesecih od roka, ki ga predpogodba določa kot rok, do katerega mora biti sklenjena glavna pogodba. Če rok za sklenitev v predpogodbi ni določen, se 6 mesecev šteje od dneva, ko bi po naravi posla in okoliščinah pogodba morala biti sklenjena.Vendar pa predpogodba ne zavezuje več, če se okoliščine od njene sklenitve toliko spremenijo, da niti ne bi bila sklenjena, če bi bile okoliščine ob sklenitvi takšne (npr. občuten dvig tržne cene proizvoda, ki je predmet pogodbe).

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×