Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Premoženje zakoncev in zunajzakonskih partnerjev

Zakonca in tudi zunajzakonska partnerja imata skupno premoženje. V to skupno premoženje spada vse kaj sta za časa zakonske ali zunajzakonske zveze pridobila z delom. To ne pomeni, da morata delati skupaj ali pa istem delovnem mestu, ampak s tem da delata. Delo je lahko tudi skrb za gospodinjstvo in ostala hišna in gospodinjska opravila kot tudi vzgoja otrok.

V to skupno premoženje spada osebni dohodek in ostali pribitki k osebnemu dohodku, kot na primer izplačilo nadur, odpravnine, dnevnice,… Kot skupno premoženje se gledajo tudi vsi prihranki, ki so nastali z osebnimi dohodki,  plodovi skupnega premoženja, kot na primer obresti, dividende, vse stvari, ki so bile kupljene z denarjem skupnega premoženja, prav tako pa spada v skupno premoženje pokojnina, če izhaja iz minulega dela v trajanju zakonske zveze. Skupno premoženje so tudi krediti, četudi so imensko samo na enega partnerja in so se obroki odplačevali iz skupnih sredstev, prav tako pa tudi nepremičnina pridobljena za časa trajanja zakonske zveze in skupnega premoženja.

Zakonca imata tudi vsak svoje posebno premoženje, v katerega se všteva premoženje, katerega je imel zakonec že pred sklenitvijo zakonske zveze. Prav tako da kot posebno premoženje šteje premoženje, ki ga je zakonec dobil za časa trajanja zakonske zveze ampak ne z delom, ampak je kot to tretirano preživnine, invalidnine, pomoč prijatelja pri gradnji hiše, odškodnine, darila, dediščina in vse pravice vezane na zakončevo osebo, kot na primer osebne služnosti.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×