Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Prenehanje pogodbe o delovnem razmerju

Pogodba o delovnem razmerju lahko preneha na več načinov, hkrati z prenehanjem pogodbe o zaposlitvi, pa mora delodajalec na poziv delavca, le-temu izročiti vse njegove dokumente, hkrati pa mu izdati tudi potrdilo o vrsti dela, ki ga je delavec v podjetju opravljal. To potrdilo pa ne sme vsebovati nobenih navedb, ki bi delavcu oteževale sklepanje novih pogodb o zaposlitvi.

Razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi:

S potekom časa za katerega je bila sklenjena (preteče po poteku časa in za to ni potrebno nobenega odpovednega roka oziroma poteče takrat, ko je dogovorjeno delo opravljeno ali pa s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.)

S smrtjo delavca ali delodajalca – fizične osebe (v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi v primeru smrti delodajalca, ki je deloval kot fizična oseba, se lahko obdrži delovno razmerje v veljavi samo, v primeru, če z zapustnikovo dejavnostjo nepretrgoma nadaljuje njegov naslednik.)

S sporazumno razveljavitvijo (sporazum biti sklenjen v pisni obliki, saj v nasprotnem primeru ni veljaven.)

Z redno ali izredno odpovedjo in odpoved pogodbe o zaposliti zaradi stečaja ali prisilne poravnave podjetja (stečajni upravitelj lahko v 15. dneh od uvedbe stečaja ali prisilne poravnave s strani sodišča, odpove delovno razmerje tistim zaposlenim, katerih delo je zaradi stečaja ali prisilne poravnave postalo nepotrebno)

S sodbo sodišča (delavec je vložil tožbo na delovno sodišče, katero je po obravnavi primera ugotovilo, da je bila odpoved resnično nezakonita, delavec pa tudi sam ne želi več na svoje delovno mesto)

Po samem zakonu, razlogi, ki jih navaja Zakon o delovnih razmerjih

Drugih primerih, ki jih določa zakon

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×