Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Preživnina

Preživnina je dejansko denarni prispevek, ki ga je določena oseba dolžna plačevati. V veliki večini je to preživnina, ki jo mora starš plačevati svojemu otroku ali pa tudi nekdanjemu zakoncu. Redkeje je to denarja terjatev, ki jo mora otrok plačevati staršem.

Preživninski upravičenci

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa preživninske upravičence. Tako imajo dolžnost preživljanja:

Starši do otrok - Starši do v skladu z zakonom dolžni preživljati svoje otroke, kar pomeni ne samo finančno, ampak tudi jim nuditi primerno okolje za razvoj in izobraževanje. Starši morajo svoje otroke preživljati tudi po 18. letu starosti in to vse do 26. leta, v primeru, da se otroci redno izobražujejo, to vključuje tudi izredno obliko študija. V primeru, da je pred tem letom otrok sklenil zakonsko zvezo, pa ga njegov zakonec ne more preživljati, ga morajo tudi starši naprej preživljati. Dolžnost preživljanja je na starših tudi takrat, ko jim je odvzeta roditeljska pravica.

Otroci do staršev – vsak polnoletni otrok je dolžan preživljati svoje starše, če se le-ti sami ne morejo preživljati oziroma nimajo dovolj sredstev za življenje. Za dolžnost preneha, če starši niso preživljali otroka.

Zakonec po razvezi zakonske zveze – zakonec je dolžan po razvezi zakonske zveze preživljati drugega zakonca, ki ni po svoji krivdi brezposeln in nima sredstev za življenje. Ta okoliščina je morala obstajati že za časa zakonske zveze, nima pa zakonec obveze, če je brezposelnost in nezmožnost nastopila po razvezi zakonske zveze. Pravico do preživnine lahko zakonec iztoži na sodišču ali pa zakonca skleneta izvršljiv notarski zapis.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×