Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Prisilna poravnava

Pri pravnih osebah obstaja še možnost, ob začetku stečajnega postopka,  uvesti postopek prisilne poravnave, kar pomeni, da podjetje ne preneha tako kot pri stečaju, ampak obratuje naprej. Stečajni upravitelj oziroma upravitelj v postopku prisilne poravnave, ki ga določi sodišče, poskuša podjetju pomagati znižati dolgove, pri čemer se pa morajo upniki prisilne poravnave s tem strinjati, da dobijo poplačan manjši znesek, v določenem časovnem obdobju. Tako se poskuša sanirati podjetje, saj je ob predlogu prisilne poravnave podjetje nesolventno ali prezadolženo. O prisilni poravnavi se odloči z glasovanjem upnikov in v primeru da je sprejeta prisilna poravnava, se le-ta vodi naprej, če pa ne pa se uvede stečajni postopek.

Prisilno poravnavo lahko predlaga samo dolžnik (prezadolženo podjetje), mora pa pripraviti tudi plan reorganizacije poslov. Upniki morajo svojo terjatev prijaviti v prisilno poravnavo v roku enega meseca od objave začetka prisilne poravnave na javno dostopnih evidencah (AJPES), ampak za razliko od stečaja, njihova terjatev ne ugasne, če tega ne storijo v zapovedanem roku, ampak obstaja naprej, tako da prisilna poravnava učinkuje tudi zoper ne prijavljene terjatve. Sicer upnik neprijavljene terjatve ne bo mogle uveljavljati skupaj z ostalimi prijavljenimi upniki, ampak bo moral sam kontaktirati dolžnika in se dogovoriti za poplačilo skladu s prisilno poravnavo. Upniki pa izgubijo, če svoje terjatve ne prijavijo v prisilno poravnavo, glasovalno pravico v prisilni poravnavi.

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×