Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Razveza zakonske zveze

Do razveze zakonske zveze lahko pride na podlagi sporazuma ali pa na podlagi vložene tožbe. Do sporazumne razveze zakonske zveze pride na podlagi predloga moža in žene na pristojno okrožno sodišče. V samem predlogu za sporazumno razvezo zakonske zveze ni potrebno navajati razlogov, zakaj želita zakonca razvezati svojo zakonsko zvezo.

Preden se na pristojno okrožno sodišče lahko vloži predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze, je potrebno pred tem pri notarju v obliki  izvršljivega notarskega zapisa skleniti določene sporazume, glede na njuna medsebojna razmerja. Torej to je sporazum o delitvi skupnega premoženja, sporazum o najemniške stanovanju in kdo ga bo obdržal (če sta ga imela) in sporazum o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in po ni po svoji krivdi brezposeln.

Ob tem je potrebno skleniti notarski sporazum o varstvu in vzgoji otrok, preživljanju otrok in o stikih otrok z drugim staršem, če sta zakonca imela otroka. O navedem sporazumu odloča pristojno sodišče po uradni dolžnosti, saj odloča na podlagi mnenja, ki ga poda center za socialno delo, katero povabi zakonca brez zastopnikov na razgovor, saj sodišče presoja v dobrobit otroka. Tako lahko ob nestrinjanju o sporazumu o varstvu in vzgoji otrok, staršema predlaga, da skleneta nov sporazum, ki bo v korist otroka.

V primer, da se pa zakonca ne moreta sporazumeti potrebnih vsebinah za sporazumno razvezo zakonske zveze, pa lahko eden od njiju vloži tožbo na razvezo zakonske zveze. V primeru, da imata zakonca otroka, morata na center za socialno delo za razgovor, tako kot tudi pri sporazumni razvezi zakonske zveze. V tožbi se mora navesti razlog za vložitev tožbe, kar je samo eden t.i. nevzdržnost zakonske zveze. V slovenski zakonodaji krivda katerega od zakoncev za nevzdržnost zakonske zveze ni merodajna.

Na podlagi vložene tožbe, razloga za razvezo in ko sodišče pregleda vse pomembne okoliščine, lahko izda sodbo s katero se zakonska zveza razveže. Ob tem se lahko na zahtevo strank tudi razdeli premoženje zakoncev. V primeru, da se ne moreta dogovoriti o deležih premoženja, jih sodišče napoti na pravdo.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×