Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Roditeljska pravica

Roditeljska pravica pomeni, da morajo starši svojim otrokom omogočiti pogoje za zdravo rast, skladen osebnostni razvoj in usposobitev za samostojno življenje in delo. Torej roditeljsko pravico sestavljajo tako pravice kot dolžnosti, da skrbijo za življenje, osebnostni razvoj ter za pravice in koristi svojih mladoletnih otrok. Roditeljska pravica se izvršuje v korist otrok ter pripada skupaj očetu in materi. Oče in mati izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno, le če med njima ne pride do sporazuma ima roditeljsko pravico do končne odločitve pristojni center za socialno delo.

Roditeljska pravica je osebna pravica staršev in je ne moreta odstopiti, lahko pa se tistemu roditelju, ki jo zlorablja, odvzame ali omeji. Starši imajo torej pravico in dolžnost, da skrbijo za otrokovo osebo pa tudi premoženjske koristi svojih otrok. Država pa prav tako s sistem vzgoje in izobraževanja, zdravstvenega sistema in socialnega varstva omogoča ljudem, da vsestransko pripravijo na skladno družinsko življenje in jim pomaga pri njihovih medsebojnih razmerjih in pri izvrševanju starševske, roditeljske pravice.

Starša, ki se ne moreta sporazumeti o vzgoji in varstvu otroka, jima pri tem pomaga center za socialno delo. Ko pa se starša še s pomočjo centra za socialno delo ne moreta odločiti in skleniti sporazuma o vzgoji in varstvu otroka, to na predlog enega ali obeh staršev naredi nepravdno sodišče, ki pa upošteva tudi potrdilo, ki ga je moral izdati center za socialno delo, da so že skušali doseči sporazum. Hkrati pa pridobi sodišče tudi mnenje centra za socialno delo in tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, kateri se je zaupal in če je otrok sploh sposoben razumeti kaj pomeni takšna odločitev.

Lahko pa pride do situacije, ko se roditeljska pravica podaljša tudi čez otrokovo polnoletnost. Torej do podaljšanja roditeljske pravice pride, če otrok zaradi telesne ali duševne prizadetosti ni sposoben, da bi sam skrbel zase. Predlog za podaljšanje roditeljske pravice lahko dajo pri pristojnem sodišču starši ali pa center za socialno delo. Predlog se poda pri sodišču pred otrokovo polnoletnostjo. Podaljšanje roditeljske pravice ne velja za vselej, temveč lahko sodišče, potem ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bila podaljšana roditeljska pravica, izda na predlog centra za socialno delo odločbo o prenehanju roditeljske pravice.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×