Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Skrbništvo

Skrbništvo je posebna oblika varstva mladoletnikov, za katere ne skrbijo starši, in polnoletnih oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, za svoje pravice in koristi. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, zagotavlja varstvo tudi drugim osebam, ki nimajo možnosti same skrbeti za svoje pravice in koristi.

Vrste skrbništva

  • skrbništvo nad mladoletno osebo (skrb, vzgoja, izobraževanje in vsestranski razvoj mladoletne osebe, da razvije osebnost mladoletnih varovancev in da se varovanci usposobijo za samostojno življenje in delo)
  • skrbništvo nad drugimi osebami (varstvo njihove osebnosti, ki se uresničuje predvsem z oskrbo, zdravljenjem in usposabljanjem za samostojno življenje)
  • s skrbništvom je možno tudi doseči varstvo pravic in premoženja ter koristi oseb, ki so pod skrbništvom

Center za socialno delo postavi osebi, potrebni skrbništva, skrbnika, kateri opravlja svojo funkcijo častno in brez plačila. Za skrbnika se postavi oseba, ki ima osebne lastnosti in sposobnosti, potrebne za opravljanje dolžnosti skrbnika in ki privoli, da bo skrbnik. Pri imenovanju skrbnika upošteva center za socialno delo želje varovanca, če jih je zmožen izraziti, ter želje njegovih bližnjih sorodnikov, če je to v korist varovanca. Center za socialno delo postavi skrbnika z odločbo, ki jo izda. Ta skrbnik je lahko tudi center sam ali pa center za socialno delo podeli samo določene naloge skrbnika določeni osebi, druge pa opravlja sam. Skrbnik je dolžan vestno skrbeti za osebnost, pravice in koristi varovanca in skrbno upravljati njegovo premoženje.

Skrbnik ne more biti:

  • oseba, ki ji je odvzeta roditeljska pravica
  • oseba, ki nima poslovne sposobnosti
  • oseba, katere koristi so v navzkrižju s koristmi varovanca
  • oseba, od katere glede na njene osebnostne lastnosti ali razmerja z varovancem ali njegovimi starši ni mogoče pričakovati, da bo pravilno opravljala skrbniške dolžnosti

Premoženje

V primeru, da ima varovanec premoženje, ga je potrebno dati oceniti in popisati ter se to premoženje izroči prav tako skrbniku, da z njim upravlja. Skrbnik samostojno opravlja v varovančevem imenu in na njegov račun, kar spada v redno poslovanje in upravljanje varovančevega premoženja. Pri vsakem važnejšem opravilu se skrbnik posvetuje z varovancem, če je to mogoče in če je ta zmožen razumeti, za kaj gre. Skrbnik ne sme brez poprejšnje odobritve centra za socialno delo storiti ničesar, kar bi presegalo okvire rednega poslovanja ali upravljanja varovančevega premoženja.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×