Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Sosedski odnosi – drevo

Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

Drevo na nepremičnini je lahko kazalec za potek meje med nepremičninama, kot mejno znamenje ali pa tudi samo »jabolko spora« med sosedi. Stvarnopravni zakonik ureja problematiko sporov zaradi dreves med sosedi.

V primeru, da je drevo mejno znamenje, ga je potrebno v skladu  zakonom vzdrževati na krajevno običajen način. Stroške vzdrževanja krijeta lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih. Hkrati pa lastnika solidarno odgovarjata za škodo, ki zaradi nevzdrževanja drevesa nastane tretjim osebam. V primeru, da je drevo na meji in ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

Drevo, katero ni nujno, da stoji na meji in rodi plodove, ki padajo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine, na katero padajo plodovi, nad temi plodovi lastninsko pravico v trenutku, ko pride do ločitve med plodom in glavno stvarjo (drevesom).

Veje drevesa, ki segajo iz ene nepremičnine na drugo oziroma njen zračni prostor, lahko lastnik slednje nepremičnine poseka in si prilasti, prav tako korenine, če ga motijo in tega ni lastnik drevesa na njegov poziv naredil (ne velja za nepremičnino v gozdu). V primeru, da je to sosednjemu lastniku, kateremu v zračni prostor segajo te veje in korenine s posebnim predpisom prepovedano, je upravičen do odškodnine.

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×