Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Stečaj

Stečajni postopek je oblika prenehanja prezadolženega ali plačilno nesposobnega dolžnika tako, da se njegovo premoženje unovči iz tega oblikuje stečajna masa. Iz stečajne mase se poplačujejo stečajni upniki po zakonsko določenem vrstnem redu. Stečajni postopek vodi, tako tudi operativno od sodišča dodeljen stečajni upravitelj.

Poznamo dve obliki stečajnega postopka, ena je postopek osebnega stečaja, kjer je prezadolžena oseba fizična oseba, lahko pa je tudi pravna oseba prezadolžena, tako je se potem vodi postopek začetka stečaja nad pravno osebo. Po končanju stečaja nad pravno osebo, pravna oseba tudi preneha ostajati in se izbriše iz registra.

Stečajni postopek se začne na predlog, lahko dolžnika ali upnika, ki se ga vloži na pristojnem Okrožnem sodišču. Če sodišče odobri predlogu izda sklep o začetku stečajnega postopka in oklic o začetku stečaja, ki se objavi v javnih evidencah (AJPES). Sodišče postavi tudi stečajnega upravitelja, ki upravlja vse posle in odpre fiduciarni račun za stečajnega dolžnika, na katerega se stekajo vsa sredstva. V postopku osebnega stečaja je možno zaprositi tudi za odpust obveznosti, če stečajna masa ne zadostuje za poplačilo upnikov. Stečajni postopek se konča s sklepom o končanju stečajnega postopka.

Upniki morajo svojo terjatev prijaviti v stečajno maso v roku 3 mesece, od objave oklica stečaja na spletnih straneh AJPES-a. V primeru, da upnik zamudi s prijavo svoje terjatve v stečajno maso pri osebnem stečaju, lahko to stori vse do konca osebnega stečaja oziroma do izdaje sklepa o končanju le-tega. Če pa upnik zamudi prijavo svoje terjatve v stečajno maso pri stečajnem postopku nad pravno osebo pa njegova terjatev prekludira, kar pomeni, da ugasne in je ne more več uveljavljati.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×