Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Ugovor zoper sklep o izvršbi

Dolžnik, ki je prejel sklep o izvršbi ima pravico v 8 dneh od prejema sklepa, vložiti utemeljen ugovor zoper sklep in poravnati postavljeno sodno takso. To pomeni, da se dolžnik z izvršbo ne strinja, da se ne strinja z zneskom, terjanim na sklepu o izvršbi ali pa sploh trdi, da terjatev ne obstaja. Že v samem ugovoru, mora dolžnik vložiti vse dokaze in vsa dejstva na katera opira svoje trditve, saj v nasprotnem primeru lahko sodišče ugovor, kot neutemeljen zavrne. Takšni dokazi so zavrnitev izstavljenega račun, reklamacija izdelka, …

Po pregledu dokazov priloženih ugovoru zoper sklep o izvršbi, lahko sodišče ugotovi, da so utemeljeni. Tako razveljavi sklep o izvršbi izdan od COVL-a in stranke napoti na pravdo na pristojno okrožno sodišče, ker se to obravnava kot tožba v pravdnem postopku. Sodišče pozove stranke na pripravljalno vlogo, kar pomeni, da imate v pripravljalni vlogi obrazložiti svoje navedbe in dokazovati svoje trditve. V prvi pripravljalni vlogi je potrebno navesti vsa dejstva, saj se kasneje ne bodo več upoštevala, četudi jih boste navedli. V drugi pripravljalni vlogi, pa se imate možnost izjasniti na navedbe nasprotne stranke, s katerim je le-ta dokazovala obstoj terjatve.

V primeru, da pa v ugovoru zoper sklep o izvršbi niso navedeni utemeljeni dokazi za razveljavitev sklepa o izvršbi, pa bo sodišče ugovor zavrglo.

Po izdaji sodbe na pravdnem sodišču, ima upnik možnost, če je dokazal obstoj terjatve in zneska vložiti izvršbo na podlagi pravnomočne sodbe, ki jo je v tem sporu izdalo sodišče, da tako pride do poplačila svoje terjatve.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×