Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Varstveni dodatek

Varstveni dodatek je dajatev države upravičencem oziroma osebam, ki si same materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin na katere same ne morejo vplivati. Upravičenci do varstvenega dodatka so osebe, ki prebivajo v Republiki Sloveniji in si ne morejo same zagotoviti, da bi krile življenjske stroške v daljšem časovnem obdobju, torej za vzdrževanje stanovanja, z varstvenim dodatkom se lahko nadomeščajo trajne potrošne dobrine, ampak niso stroški za zagotavljanje minimalnih življenjskih potreb.

Upravičenci do prejemanja varstvenega dodatka so lahko:

  • državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
  • tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
  • osebe, ki lahko denarno socialno pomoč in varstveni dodatek uveljavljajo na podlagi mednarodnih aktov, ki obvezujejo Republiko Slovenijo, in so:
  • trajno nezaposljive ali trajno nezmožne za delo ali starejše nad 63 let (ženska) oz. nad 65 let (moški) in niso delovno aktivni
  • so upravičene do denarne socialne pomoči oziroma bi lahko bile upravičene do denarne socialne pomoči
  • če njihov dohodek oziroma lastni dohodek družine presega cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči, ne presega pa cenzusa za varstveni dodatek.

Višina varstvenega dodatka se odmerja glede na zakonsko postavljen cenzus. Torej od tega koliko ima prihodkov oseba oziroma družin in se od tega zneska izračuna višina dodatka, ki pripada določeni osebi.

Osebe, ki so za časa svojega življenja prejemniki varstvenega dodatka in so lastniki nepremičnine, ne smejo le-te odtujiti, saj se prepoved odtujitve ali obremenitve vpiše tudi v zemljiško knjigo. Imajo možnost vrednost varstvenega dodatka odplačati že za časa življenja, brez obresti. Varstven dodatek je tudi dodatek, ki se upošteva pri dedovanju, po osebi, ki je prejemala dodatek. Tako bodo morali dediči, v primeru da bodo želeli dedovati celotno premoženje, vrniti vrednost varstvenega dodatka, saj država oziroma izplačevalec varstvenega dodatka nastopi v zapuščinskem postopku, kot upnik zapuščine.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×