Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Zemljiška knjiga

Zemljiška knjiga je javna knjiga, namenjena vpisovanju in objavi pravic na nepremičninah in pravnih dejstev (npr. vrstni red pridobitve pravice na nepremičnini, obstoj spora o nepremičnini…) v zvezi z nepremičninami. Zemljiško knjigo vodi okrajno sodišče, za katastrske občine na njegovem področju. V zemljiško knjigo se vpisujejo stvarne pravice, ki imajo konstitutiven značaj, kar pomeni, da z vpisom komaj nastanejo in pa obligacijske pravice, ki imajo deklaratoren značaj, kar pomeni, da pravica obstaja že prej, ampak dobi s samim vpisom učinke tudi zoper vse ostale (erga omnes).

Stvarne pravice na nepremičninah, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo so lastninska pravica, hipoteka, služnosti, stavbna pravica, zemljiški dolg in pravica stvarnega bremena. Obligacijske pravice na nepremičninah, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, prepoved obremenitve in odtujitve, zakupna in najemna pravica, predkupna oziroma odkupna pravica, pravica uporabe javnega dobra in druge pravice, za katere zakon tako določa.

Poseben pomen ima zemljiška knjiga tudi pri pridobitvi, spreminjanju in prenehanju pravic na nepremičninah, saj se te praviloma pridobijo oziroma prenehajo šele z vpisom oziroma izbrisom iz zemljiška knjige. Med take pravice sodijo vse stvarne pravice na nepremičninah in nekatere obligacijske pravice, ki se po zakonu vpisujejo v zemljiško knjigo.

V zvezi z zemljiško knjigo je posebnega pomena načelo zaupanja, katerega vsebina je v tem, da se lahko vsakdo zanese, da so pravice in pravna dejstva vpisana v zemljiško knjigo resnična. Velja tudi, da je vpisano stanje popolno, kar pomeni, da pravice, ki v zemljiški knjigi niso vpisane ne obstojijo. Kdor se torej v pravnem prometu zanese na podatke o pravicah, ki so vpisani v zemljiški knjigi, zaradi tega ne sme trpeti škodljivih posledic. K temu se pa posledično priključuje tudi načelo javnosti zemljiške knjige, saj so podatki na podlagi katerih se lahko zaupa v zemljiško knjigo javni podatki.

Zemljiška knjiga je sestavljena iz glavne knjige (nadpis, evidenčni listi A, B, C), zbirke listin in pomožnega registra.

Zemljiška knjiga je javna evidenca in tudi javno dostopa vsem za pridobitev informacij  o nepremičnini. Vpogled je možen preko interneta na portalu e-sodstvo/e-zemljiška knjiga, ker lahko kot registriran uporabnik preverite podatke o nepremičnini, lahko pa se obrnete tudi na krajevno pristojno okrajno sodišče in zahtevate vpogled v zemljiško knjigo.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×