Odškodnine - pogosta vprašanja (FAQ)

Imate vprašanja, pa ne poznate odgovorov?

Za vas smo pripravili odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi z odškodninskimi zahtevki.

 • Kakšna je razlika med odškodnino in zavarovalnino? Odškodnina je najpogosteje denarna kompenzacija, ki jo prejme oškodovanec kot nadomestilo za nastal

  Odškodnina je najpogosteje denarna kompenzacija, ki jo prejme oškodovanec kot nadomestilo za nastalo škodo.

  Škoda je lahko tako premoženjska (uničeno ali poškodovano premoženje, izgubljen zaslužek …) ali nepremoženjska (telesne poškodbe, okvara zdravja, okrnjen ugled…). Kadar oškodovanec v nezgodi utrpi škodo na premoženju, je mogoče vzpostaviti prejšnje stanje oziroma stanje, kakršno bi bilo, če do nezgode ne bi prišlo. Škodo je torej mogoče v celoti povrniti ali popraviti tako, da je doseženo prvotno stanje. V takšnem primeru ni nujno, da je odškodnina denarna. Pomembno je le, da se vzpostavi prejšnje stanje.

  Kadar oškodovanec v nezgodi utrpi nepremoženjsko škodo (telesne poškodbe, okvara zdravja, okrnitev ugleda…), vzpostavitev prejšnjega stanja ni mogoča. Telesnih bolečin, strahu in duševnih bolečin, ki jih je oškodovanec utrpel, ali jih zaradi nezgode trajno čuti, ni mogoče enostavno pozabiti. Tako lahko v zvezi z denarno odškodnino za nepremoženjsko škodo govorimo le o zadoščenju. Duševne in telesne bolečine seveda ni možno nadomestiti z denarjem, vendar denarni znesek, ki ga oškodovanec ob izplačilu odškodnine prejme, zanj predstavlja vsaj delno zadoščenje.

  Zavarovalnina pomeni izplačilo vnaprej dogovorjene zavarovalne vsote na podlagi sklenjenega lastnega zavarovanja (nezgodno zavarovanje) za primer poškodbe. Višina zavarovalne vsote je odvisna od višine zavarovalne premije, ki jo posameznik, zavarovanec, plačuje, zanjo pa se je mogoče individualno dogovoriti z zavarovalnico. Pri tovrstnih zavarovanjih se torej zavarovalnica zaveže izplačati vnaprej dogovorjen in določen znesek, če nastopi neko dejstvo, ki pomeni zavarovalni primer.

  Oblike nezgodnih zavarovanj:

  • Individualno nezgodno zavarovanje oseb pri delu in v prostem času;
  • Kolektivno nezgodno zavarovanje oseb pri delu in v prostem času;
  • Nezgodno zavarovanje otrok in mladine;
  • Nezgodno zavarovanje oseb pri opravljanju športnih dejavnosti;
  • Družinsko nezgodno zavarovanje;
  • Nezgodno zavarovanje oseb, ki službeno potujejo, ipd.
 • Kdo je upravičen do odškodnine?

  Do odškodnine je upravičen vsak, ki je utrpel škodo, za katero sam ni odgovoren, ali vsaj ne v celoti. Odškodnino lahko zahteva tudi nekdo, ki je za škodo kriv in ima sklenjeno ustrezno zavarovanje (pri vozilih je to na primer zavarovanje AO plus). V primeru smrti bližnjega so do odškodnine upravičeni naslednji ožji družinski člani pokojnega: partner, otroci, starši, pod posebnimi pogoji pa tudi bratje, sestre, dedki in babice.

 • Do kdaj lahko zahtevam odškodnino?

  Denarno odškodnino za posamezni škodni primer lahko oškodovanec uveljavlja 3 leta (subjektivni zastaralni rok) od trenutka, ko je izvedel za škodo ter za tistega, ki jo je povzročil. Odškodninska terjatev do zavezanca za izplačilo odškodnine v vsakem primeru zastara v 5 letih od nastanka škode (absolutni zastaralni rok). Praviloma je tako potrebno zahtevati odškodnino najkasneje v roku 3 let od dneva, ko je bilo zdravljenje zaključeno, saj je šele takrat škoda v celoti znana. V vsakem primeru pravica terjati odškodnino zastara najkasneje 5 let od nastanka škode – poškodbe.

 • Kakšni so pogoji za uveljavljanje odškodnine?

  Za uveljavljanje odškodnine morajo biti izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

  • nedopustno ravnanje;
  • škoda;
  • vzročna zveza med nedopustnim ravnanjem in nastankom škode odgovornost.

  Če kateri od zgoraj navedenih elementov tako imenovanega civilnega delikta manjka, odškodnine ni mogoče uveljavljati.

 • Kateri so najpogostejši primeri uveljavljanja odškodnin?

  Najpogosteje se odškodnine uveljavljajo zaradi poškodb, ki so jih ljudje utrpeli v prometnih nesrečah, delovnih nezgodah ter nezgodah na javnih mestih. Malo manj pogosti so primeri, ko zahtevajo odškodnino zaradi poškodb v zasebnih prostorih, poškodb zaradi napadov psov, strokovnih napak zdravnikov, zastrupitev v restavracijah, poškodb povzročenih s strani policistov, ipd... Razlik v odškodnini, razen glede samega postopka in načina uveljavljanja, glede na vrsto nezgode ni. Pomembno je le, da so pri vseh primerih kumulativno (hkrati) izpolnjeni vsi zgoraj našteti pogoji (nedopustno ravnanje, škoda, vzročna zveza in odgovornost).

 • Zakaj za pomoč pri uveljavljanju odškodnine izbrati naše podjetje?

  Pravno-formalno lahko odškodnino uveljavljate sami, vendar vam tega ne priporočamo. Glede na uveljavljeno prakso lahko rečemo, da v primeru, da se uveljavljanja odškodnine lotite brez ustrezne strokovne pomoči, obstaja velika verjetnost, da ne boste uspeli iztržiti želenega zneska odškodnine ali pa bo vaš zahtevek celo zavrnjen. Priporočamo vam, da se v takšnem primeru obrnete na strokovnjaka. V našem podjetju se zavedamo, da tako telesno kot duševno okrevanje po poškodbah ni enostavno, zato vam želimo omogočiti le najboljše. Za provizijo v višini samo 5% od dobljenega zneska odškodnine vam priskrbimo pošteno odškodnino, za vas postorimo vse potrebno in vas v primeru želje po osebnem stiku obiščemo tudi pri vas doma.

 • Kakšne stroške imam v primeru, da je moj odškodninski zahtevek zavrnjen?

  Po pregledu vašega primera in dokumentacije vas v primeru, da se ugotovi, da obstaja le malo možnosti, da bi prejeli odškodnino, strokovnjak, ki obravnava vaš primer, na to že vnaprej opozori. Če se po strokovni presoji izkaže, da zadeva ni povsem brez možnosti, se naši pravni strokovnjaki takšnim primerom še posebej posvetijo. Če nam izplačila odškodnine vseeno ne uspe doseči, to za vas ne predstavlja nobenega stroška, saj želimo kakovostno storitev in motivacijo za uspešnost doseči s tem, da za svoje delo zaračunamo le dogovorjeno provizijo in še to le v primeru, ko je odškodninski zahtevek uspešen in vi prejmete odškodnino.

sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×