Kako ravnati ob prometni nesreči?

V primeru, da ste udeleženi v prometni nesreči, svoje vozilo ustavite in čim prej v skladu z možnostmi omogočite normalno prevoznost ceste.

Kraj prometne nesreče glede na okoliščine prometne nesreče ustrezno zavarujte in označite z varnostnim trikotnikom, v nočnem času ob varnostnem trikotniku uporabite tudi rumeno utripajočo luč, baklo ali drug primeren način osvetlitve. 

Ob vsaki zaustavitvi na vozišču ali ob njem (ko lahko predstavljate nevarnost drugim udeležencem v prometu) prižgite varnostne utripalke ter vozilo nato ustrezno označite in zavarujete. Ob zavarovanju kraja prometne nesreče ali vozila v okvari je potrebno upoštevati predvsem specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila oziroma ali je vozilo obstalo zaradi okvare.

Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, vozilo odstranite na odstavni pas in ga označite na primerni razdalji z varnostnim trikotnikom in prižganimi varnostnimi utripalkami, odvisno od poteka ceste. V vsakem primeru vam svetujemo, da vozilo odstranite na primerno mesto (na primer počivališče) ter tam počakate na pomoč (obvestite vlečno službo, mehanično delavnico, ipd.).

Prometna nesreča na avtocesti

Če ste udeleženi v prometni nesreči na avtocesti, iz vozila ne izstopajte brezglavo, prepričajte se v kakšnem položaju je vozilo, kje se nahajate, kakšna je frekvenca prometa in predvsem, ali je varno izstopiti iz vozila. Ob izstopu iz vozila ne hodite po nepotrebnem okoli vozila in ne ocenjujte nastale škode, temveč poskrbite predvsem za lastno varnost, varnost ostalih udeležencev v prometni nesreči in opozarjajte prihajajoče voznike na nastalo situacijo.

Kraj prometne nesreče nato ustrezno zavarujte na primerni razdalji, nekdo od udeležencev naj prihajajoča vozila opozarja na nevarnost in čim prej obvesti policijsko postajo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje. V primeru, da v prometni nesreči hujših posledic ni bilo (telesne poškodbe), vozilo čim prej odstranite z vozišča na odstavni pas oziroma k desnemu robu vozišča. 

Če se je vozilo ustavilo na viaduktu, se pred naštetim tudi prepričajte, kam boste iz vozila izstopili (ne preskakujte varovalnih ograj ipd.). Ob prometni nesreči v predoru vozilo zapustite v smeri najbližjega izhoda in medtem ostale udeležence opozarjajte na nastalo nevarnost. Na vozilu ne ugašajte luči, če delujejo. Kraj prometne nesreče v takšnih primerih označite pred predorom, na dobro vidnem mestu in o prometni nesreči čim prej obvestite policijsko enoto.

Prometna nesreča z manjšo materialno škodo

Če je nastala manjša materialna škoda, prisotnost policije ni potrebna, vsekakor pa si z soudeleženimi v prometni nesreči ali oškodovanimi izmenjajte potrebne podatke za uveljavljanje povračila škode na zavarovalnici, izpolnite evropsko poročilo, pridobite kopijo zelene karte o zavarovanju vozila, če je povzročitelj prometne nesreče voznik vozila, registriranega v tujini in ima zeleno karto s seboj.

Kraj nesreče

Če ni nujno, ne zapuščajte kraja prometne nesreče (razen v primeru nudenja pomoči poškodovanim - prevoz v bolnišnico, obveščanja policijske postaje, ipd). Če ste kraj prometne nesreče zapustili zaradi navedenih razlogov, se čim prej vrnite na kraj prometne nesreče.

Če ste očividec prometne nesreče, počakajte na kraju prometne nesreče in policistom in udeležencem nudite potrebne informacije. Kraja prometne nesreče praviloma ne spreminjajte, razen v primerih, ko je to potrebno zaradi reševanja udeležencev v prometni nesreči ali preprečitve ogrožanja ostalih udeležencev v prometu.

Pomembno

Na kraju prometne nesreče nudite osnovno prvo pomoč poškodovanim, če ste za to ustrezno usposobljeni. 

O prometni nesreči obvestite najbližjo policijsko postajo ali koga drugega, ki lahko obvesti policijsko postajo. 

Če vam je škodo povzročilo nezavarovano vozilo, se oglasite na svoji zavarovalnici, da vam bo opravila ogled škode in svetovala o nadaljnjem postopku uveljavljanja povračila škode pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

Če ste utrpeli telesne poškodbe takoj po nesreči ali najkasneje v roku 3 dni obiščite zdravnika

Do konca ogleda kraja nesreče udeleženci v prometni nesreči ne smete uživati alkoholnih pijač, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo sposobnost za udeležbo v prometu.

Ne pozabite

Če želite uveljavljati odškodnino za nastale poškodbe, nas čim prej pokličite na telefonsko številko 040 77 77 50 ali pišite na odskodnine@pravninasvet.com, kjer vam bodo naši strokovnjaki brezplačno svetovali in vam odgovorili na morebitna vprašanja ter pomagali, da boste hitro prejeli pravično odškodnino.

Za uveljavljanje odškodnine je ob nastanku prometne nesreče potrebno pridobiti podatke soudeležencev (podatki o zavarovalnici, podatke prič, če je mogoče kraj dogodka in poškodovana vozila fotografiramo) oz. izpolniti "Evropsko poročilo".

V kolikor je kdo od udeležencev prometne nesreče utrpel telesne poškodbe, ali če je nastala večja materialna škoda, na kraj dogodka pokličemo policijo. Slednjo pokličemo tudi v primerih, ko se udeleženci ne morejo sporazumeti o krivdi ali kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov ali, če sumimo, da je soudeleženec pod vplivom alkohola. Prav tako policijo pokličemo, če je v nesreči udeleženo vozilo tuje registracije.

Tako bo iz omenjene dokumentacije razvidno, kdo je odgovoren za nastanek prometne nesreče ter iz katere vrste avtomobilskega zavarovanja boste upravičeni do izplačila odškodnine.

 

Viri: http://www.policija.si, lastni viri

Garancija za brezhibno delovanje prodane stvari

Garancija je zagotovilo za brezhibno delovanje kupljene stvari v določenem časovnem obdobju. To brezhibnost proizvajalec ali prodajalec zagotavlja z vzdrževanjem ali pa z zamenjavo sestavnih delov kupljenega predmeta. V primeru, da je prodajalec kakšnega stroja, motorja, kakšnega aparata ali drugih podobnih stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izročil kupcu garancijski list, s katerim proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari v določenem času, šteto… Več >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×