Pravni slovar

Azil

pravica zatočišča, ki jo ena država nudi političnemu migrantu.

Bančna garancija

izjava banke v gospodarskem poslovanju, da bo v primeru neizpolnitve pogodbe nalogodajalca, poravna obveznosti izključno v denarju do višine zneska za katerega je izdana.

Bilanca stanja

prikaz stanja sredstev in obveznosti do virov sredstev. Prikaz prihodkov in odhodkov gospodarske družbe (aktiva in pasiva).

Bipatridnost

stanje, kjer ima oseba dva državljanstva.

Birokracija

profesionalni državni uslužbenci/državni uslužbenci, ki slabo delajo/državni uslužbenci, ki si prisvajajo več oblasti kot jim je po pravu dano in to moč izkoriščajo v zadovoljevanje lastnih interesov.

Bistvena zmota

napačna predstava o nekem dejstvu, za katerega se šteje, da je odločilen. če bi stranka vedela za to zmoto, ne bi sklenila pravnega posla.

Blago

materialne vrednosti, ki so namenjene prodaji na trgu.

Blago

izdelek namenjen prodaji na tržišču.

Blanko(inkognito)posvojitev

naše pravo ne pozna blanko (inkognito) posvojitve, pri kateri dajo starši soglasje za posvojitev, ne da bi vedeli, kdo bo njihovega otroka posvojil. Taka vrsta posvojitve omogoča, da se naravni starši ne morejo vmešati v otrokovo novo razmerje.

Bolniški stalež

začasna odsotnost z dela zaradi bolezni, poškodb pri delu ali zunaj dela, nege ali spremstva bolnega družinskega člana oziroma zaradi izolacije. V tem času je delavec nezmožen za delo in prejema bolniško nadomestilo v višini 80% plače delavca za polni delovni čas.

Brezplačna pravna pomoč

pravica upravičenke oziroma upravičenca do celotne ali delne zagotovitve sredstev za pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka.

Carina

obvezna denarna dajatev, ki se pobira za blago, ki se uvaža na določeno carinsko območje izvaža iz njega ali se preko njega prevaža.

Causa

podlaga oziroma razlog, je neposredni cilj, ki ga stranke želijo doseči z pravnim poslom.

Celotna lastniška kontrola

kontrola s strani delničarja, ki ima v lasti 100 odstotkov deleža osnovnega kapitala.

Centralizacija

manj samostojnosti pri opravljanju poslov za organe, ki niso centralni. Ne centralni organi izvajajo naloge in navodila centralnih organov.
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Oškodninski zahtevki - tv oglas
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×